En vecka fri från våld

Ett Kalmar Län fritt från våld

Under vecka 47 har kommunen, länet och landet men även världen uppmärksammat arbetet mot mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer.

Ofta pratas det om mäns våld mot kvinnor men det är lika vanligt att bli utsatt för våld i en ung relation. Runt var fjärde tjej har eller blir utsatt för våld i en nuvarande eller tidigare relation. Under vecka 47 har fältarna varit ute på högstadiet och mellanstadieskolorna och pratat om en vecka fri från våld med eleverna och under vecka 49 är det gymnasiets tur.

Vad är då våld?

"Våld är varje handling riktad mot en annan person, som genom att denna handling skadar, smärtar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill" – Isdal, Per (2001).

Varför just färgen orange? Och vad har 25 november för betydelse?

Den 25 november är den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Historien bakom 25 november och Orange day

Det specifika datumet valdes för att hedra systrarna Mirabal från dominikanska republiken. de lönnmördades och blev folkhjältar för sitt okuvliga motstånd mot landets forne diktator, sexualförbrytaren och massmördaren Rafael Trujillo. FN och flera andra aktörer försökte påverka diktatorn att skona systrarna, som vid upprepade tillfällen fängslades och torterades. han gick med på det, men beslutade i hemlighet att lönnmörda dem. de mördades den 25 november 1960, bara några månader innan Trujillo själv mördades. En våg av hämnd och våld mot de inblandade i mordet på Trujillo svepte över landet och systrarna Mirabal blev symboler för folkets motstånd. det dröjde till 1996 innan systrarna Mirabal erkändes som martyrer och deras namn publicerades i skolböckerna. Idag är huset där systrarna växte upp ett museum och världen över protesterar människor mot våld mot kvinnor den 25 november.

År 2008 startade FNs dåvarande generalsekreterare FN-kampanjen Unite To End Violence Against Women för att stödja civilsamhället och det globala initiativet 16 Days Of Activism Against Gender-Based Violence. 16 days startar varje år den 25 november på internationella dagen mot våld mot kvinnor och avslutas den 10 december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Vad kan du göra..

Är du orolig för någon och vill få råd och stöd finns det flera olika organisationer och verksamheter som kan hjälpa till. Är du utsatt eller utsätter någon för våld finns det stöd och hjälp att få från flera olika håll. Viktigast är att våga prata med någon om det så att du kan börja förändra din situation.

Visste du att med den nya lagen Barnfridsbrottslagen har du som ung rätt att få stöd och hjälp om du bevittnar eller hör våld mellan nära anhöriga som exempelvis dina föräldrar. Är du orolig och inte vet säkert hur du ska tolka en händelse så vänd dig till någon du känner förtroende för.

Vill du veta mer kan du gå in på https://ungarelationer.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där kan du bland annat chatta anonymt men även lära dig om vad som är en bra relation.

Du kan även kontakta våra fältare Jasmine och Anton på deras direkt nummer 010 353 14 25, 010 353 14 26

Eller Kvinnojouren och Ungdomsjouren i Kalmar 0480-191 55