Nu har resultaten för årets trygghetsmätning landat hos kommunen

Emmaboda kommun och Polisen i samverkan

Emmaboda kommun uppfattas generellt lite tryggare i år än föregående år men det finns fortsatt en hel del att göra i Emmaboda tätort.

Förra veckan presenterade polisen årets trygghetsmätning för lokalpolisområde Nybro, som Emmaboda kommun tillhör.

Trygghetsmätningarna har genomförts sedan 1998 och ger en bild av hur kommuninnevånarna uppfattar läget i sitt område. Mätningen omfattar kategorierna: utemiljö, missbruksproblem, utomhusstörningar, utsatthet för brott, oro att utsättas för brott, polisens agerande mot problem samt konkret känsla av otrygghet.

600 slumpvis utvalda personer i Emmaboda kommun fick möjlighet att svara på enkäten.

Det vi ser tydligt är att i ytterområdena upplever man att det är väldigt tryggt. Men vi har utmaningar att arbeta med i tätorten.

Här är de stora utmaningarna narkotikarelaterad problematik och en upplevd känsla av otrygghet ute på kvällar.

Det pågår ett aktivt arbete både från kommunens och polisens sida för att få till en förändring.

Här är det även viktigt att alla kommuninvånare ser att de är en viktig del i detta arbete och hjälper till att tipsa polisen och fortsätta vara aktiva i att berätta om de ser, hör eller upplever något som inte känns rätt.

Vi ser en liten minskning i andel som anmäler brott vilket är en negativ utveckling som det förhoppningsvis går att vända. När fler anmäler alla typer av brott bidrar man dels till att polisen får fler pusselbitar för att lösa brott och del till att polisen kan tilldela mer resurser till kommunen. Det går även bra att tipsa polisen anonymt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Några brottsförebyggande och trygghetsskapande aktiviteter som skett och är planerade:

  • Lokalt BRÅ ( Brottsförebyggande råd) är upprättat efter lagändringen 1 juli 2023 som ger kommunen större ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
  • Skolans personal har genomgått PDV-utbildning ( Pågående Dödligt Våld).
  • Fler ANDTS-coacher har utbildats för att kunna möte frågor och kunna arbeta förebyggande mot missbruk av Alkohol, Narkotika, Doping, Tobak och Spel om pengar.
  • Informationstillfällen har genomförts tillsammans med polisen, kommunens brottsförebyggande samordnare och CSO (Centrum Sydost).
  • Polisen har genomfört ett antal hastighets och nykterhetskontroller.
  • Kameror har installerats vid centrumtorget i ett trygghetsskapande, brottsförebyggande och brottsuppklarande syfte.
  • SSPF som metod är i startgroparna för att införas i syfte att fånga upp unga som riskerar att hamna i eller befinner sig i ett normbrytande beteende.
  • Nattvandring av vuxna kopplade till föreningar och skolklasser har genomförts och kommer fortlöpa även nästa år.
  • Utbildningsinsats för två familjebehandlare i Trappanmetoden för krissamtal behandling av barn som bevittnat våld.
  • Kompetenshöjande insatser om hedersrelaterat våld för tjänstepersoner inom socialförvaltningen och bildningsförvaltningen under hösten.

"Det här är ett arbete som vi måste göra tillsammans, kommunen, polisen och kommuninnevånarna” säger Louise Sandqvist, samordnare för folkhälsa och brottsförebyggande arbete i Emmaboda kommun och Joakim Andrén, kommunpolis för Emmaboda-Torsås.