Ansökan om stöd för på landsbygden i kommunen

Emmaboda kommun lämnade den 1 juli 2015 in en ansökan till Jordbruksverket genom Länsstyrelsen Kalmar län om stöd för den resterande utbyggnaden av fiber på landsbygden i kommunen.

Ansökan berör de byar som ännu inte fått tillgång till fiber samt Boda Glasbruk som enligt PST (Post- och Telestyrelsens) beräkningar ingår i landsbygd då de är färre än 200 invånare.
Den totala kostnaden för projektet är beräknad till ca 25 miljoner kronor. Det sökta projektstödet från Jordbruksverket är närmare 15 miljoner kronor. Resterande finansiering görs av Emmaboda kommun samt intäkterna från anslutningsavgiften.
Nu inväntar Emmaboda kommun ett svar på hur man ser på ansökan och hoppas förstås att man ställer sig positiv och beviljar stödet.
Under tiden kommer en mer detaljerad utbyggnadsplan tas fram för fiberutbyggnaden.

Bakgrund

Efter att under några år har verkat för att ge hushåll och företag på landsbygden i Emmaboda kommun tillgång till fiber finns det fortfarande områden på vår landsbygd som inte har fiber.

I de fall täckning finns för åtkomst av bredband via mobila lösningar är kapaciteten och tillgängligheten oftast begränsad och inte ett rimligt alternativ till en trådbunden lösning.
Regeringen har satt upp målet att 90 procent av hushållen i Sverige senast år 2020 bör ha bredband via fiber med en kapacitet på 100 Mb/sek.
Regionförbundet i Kalmar län har satt upp målet att alla i länet ska ha 100 Mb/sek, hälften 2015 och resterande senast 2019. Det finns alltså en politisk övertygelse i hela Kalmar län att detta är en viktig framtidsfråga.
Emmaboda kommun har genom detta tagit ett beslut om att genomföra en utbyggnad i Emmaboda kommun där det inte finns aktiva byalag. Att genomföra detta säkerställer också att alla invånare oavsett var det bor och hur långt de har till en anslutningspunkt ska kunna få tillgång till fiber.

Syfte och mål

Det övergripande syftet med kommunens satsning är att öka landsbygdens attraktions- och konkurrenskraft för boende och företagande. Tillgången till fast bredband med god kapacitet och tillgänglighet är i många avseenden helt avgörande för att uppnå detta.
Ett annat syfte är att bidra till att minska segregationen på bredbandsmarknaden. Det ska i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett var i kommunen man bor, arbetar eller bedriver näringsverksamhet. I dagsläget är förutsättningar betydligt sämre utanför de större tätorterna jämfört med inom dessa.

Projektets syfte, i etapp 2, är att få till en komplett utbyggnad på hela Emmaboda kommun landsbygd där inte marknaden styr.

I Emmaboda kommun ska det i princip vara möjligt att få tillgång till bredbandskapacitet och tjänster på lika villkor, oavsett var du bor, arbetar eller bedriver din näringsverksamhet.

Målet med svensk bredbandspolitik är att utbyggnaden av bredband ska ske på kommersiell grund i marknadens regi, det vill säga av operatörerna själva för att de kan tjäna pengar på det. Ibland bedömer operatörerna att det inte är lönsamt att bygga ut och då kräver det beslut och engagemang hos kommun och byalag.