Hållbarhetsveckan 2024

V 38 varje år är det hållbarhetsvecka i Kalmar län. Då uppmärksammas även europeiska mobilitetsveckan och Southeast pride

Europeiska mobilitetsveckan

Europeiska mobilitetsveckan (European Mobility Week) är ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor och transporter. Under mobilitetsveckan inträffar även den bilfria dagen den 22/9. Då bjuder KLT på gratis resor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi vill bli en cykelvänlig kommun

Emmaboda kommun vill stimulera fler att använda cykeln. Tillsammans med Trafikverket har vi investerat i två nya gång- och cykelvägar Våtmarkspassagen (2024) och utmed Bjurbäcksgatan (sträckan Storgatan mot skolor och förskolor (2023). Öppnas i nytt fönster. På Bjurbäcksgatan har vi även smalnat av gatan och gjort passager med ett körfält för en säkrare miljö för våra oskyddade trafikanter. Vi har också satt upp cykelparkeringar vid lekplatsen och vid grillplatsen vid ER-sjön.

Emmaboda kommun kommer se över Gång- och Cykelvägsplanen, GC-planen, under 2025.

Vi kommer närmast att titta på Storgatan, Esplanaden, Konsulgatan framåt men när dessa blir av är svårt att säga idag, Storgatan har vi en förhoppning om att påbörja under hösten 2025.

Vi har önskemål om en gång- och cykelväg mellan Södravägen och Utvägen med det är Trafikverket som är ägare till Rv120 så rådigheten är inte vår och vi får vänta på vad Trafikverket kommer fram i sin åtgärdsvalsstudie under 2025.

Southeast Pride

Prideflagga

Southeast Pride arrangeras för att skapa förutsättningar för ett mer jämlikt Kalmar län, där alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder ska ha samma rättigheter och möjligheter i samhället.

Länsstyrelsen har samlat en rad aktiviteter som sker i länet under Southeast Pride. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prideflaggan hissas i kommunen under v 38 som en påminnelse om allas lika värde och våra fältsekreterare arbetar tillsammans med skolan och elevhälsan på detta tema under veckan.

AGENDA 2030 OCH DE GLOBALA MÅLEN

I september 2015 enades medlemsländerna i FN om att tillsammans arbeta för en hållbar utveckling. Den övergripande visionen formulerades i Agenda 2030 och kompletterades med 17 globala mål.

Det finns tre dimensioner av hållbar utveckling: ekonomisk, social och ekologisk.

För att de generationer som kommer ska ha samma möjligheter som vi, måste vi leva på ett hållbart sätt idag.

Ansvaret för att nå målen ligger på regeringar i alla FN-länder. I Sverige arbetar hela regeringen, alla regionerna, kommuner, många föreningar samt företag med att nå målen.

Vi har alla ett ansvar för att ingen människa ska lämnas utanför. Och du behövs i detta viktiga arbete!

Nyfiken på att se hur kommunen klarar målen i agenda 2030? I kolada Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du jämföra de parametrar som mäts.

Illustration mål 3 god hälsa och välbefinnande

Mål 3:

Mål 3 God hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

God hälsa är en grundläggande förutsättning för människors möjlighet att nå sin fulla potential och att bidra till samhällets utveckling. Människors hälsa påverkas av ekonomiska, ekologiska och sociala faktorer och mål 3 inkluderar alla dimensioner och människor i alla åldrar.

Våra fältsekreterare jobbar den här veckan tillsammans med elevhälsan kring allas lika värde i skolorna som en del i de sociala faktorerna av god hälsa.

I Emmaboda kommun finns en fantastiskt fin natur och fina vandringsleder att njuta av som en del i god hälsa och välbefinnande. Har du ännu inte varit i Sträva aktivitetsområde kan du passa på lördagen den 21/9 på familjedagen , 2.9 MB, öppnas i nytt fönster..

På familjecentralen jobbar man förebyggande för att barn och föräldrar ska få rätt förutsättningar från början med ett hållbart föräldraskap. Det handlar om allt från gränsdragningar, uppmuntran till rörelse, stöd och stöttning.

Emmaboda kommun jobbar tillsammans med Möjligheternas Hus aktivt för att få tillstånd en fritidsbank 2025.

Vad kan du göra?

Försök att röra på dig några gånger i veckan! Och glöm inte att sköta om dina tänder!

Illustration mål 6 Rent vatten och sanitet för alla
I bagrunden syns en sjö med skog i kanterna. I nerderkant av bilden är det tre loggor för Emmaboda kommun, Lyckebyånsvattenförbund och Länstyrelsen Kalmar län

Mål 6:

Mål 6 rent vatten och sanitet för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vattenfrågan är något som både Emmaboda Energi och Emmaboda kommun arbetar med.

 

 

 

1 oktober börjar Sofia Persson som ny åtgärdssamordnare för vatten tack vare bidrag från Länsstyrelsen och ett samarbete mellan Emmaboda kommun och Lyckebyåns vattenförbund.

Vad kan du göra?

Stäng av kranen när du borstar tänderna, duscha kortare tid och samla upp regnvatten och använd det till bevattning.

Spola inte ner saker som inte hör hemma i avloppet. Tvätta inte bilen på gatan.

illustration för mål 7 Hållbar energi för alla

Mål 7

Mål 7 Hållbar Energi för alla Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla människor ska ha tillgång till, och råd med, pålitlig, hållbar och modern energi. Pålitliga energikällor är viktiga för att stora delar av samhället ska fungera. Valet av energiform påverkar i hög grad utsläppen av klimatpåverkande gaser till atmosfären.

Vad kan du göra?

Släcka lampan när du lämnar rummet och stäng av elektiska apparater. Ta hjälp av energirådgivaren, mer information har du här Öppnas i nytt fönster.!

Mål 11 Hållbara städer och samhällen

Mål 11

Mål 11 Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunen ansvarar för samhällsplaneringen och att planera för mark- och vattenanvändningen, bostadsförsörjningen samt delar av transportinfrastrukturen och den tekniska försörjningen.

Regionerna har det regionala utvecklingsansvaret och planerar för kollektivtrafiken samt delar av transportinfrastrukturen.

Kommunerna har också ett ansvar för att i samverkan med region och länsstyrelse ta fram riktlinjer för bostadsförsörjningen och ha mål för bostadsbyggande enligt lagen om kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Den byggda miljön har också stor betydelse för människors hälsa, trygghet och sociala sammanhållning.

En viktig del av hållbara städer är återvinning av olika slag.

På Familjecentralen hittar vi TaGe där man kan lämna barnkläder som inte längre behövs och ge möjligheten att använda dem. Katten pärlan har också varit ute på skräpplockning för att lära ut hur man sorterar på återvinningsstationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I årskurs 6 på Bjurbäcksskolan pågår nu ett spännande projekt där eleverna utmanas i att göra konst av "skräp".

Secondhandbutikerna är ett annat sätt att aktivt arbeta med återbruk. Ett företag som har hört av sig och vill berätta om sitt hållbarhetsarbete är våra älsklingars loppis&second hand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Magdalene Windhaeuser som startade upp loppisen i april i år berättar att hållbarhet är precis grunden varför hon startade verksamheten. Bra hund- och kattgrejer behöver inte vara dyra. Handla begagnat lokalt med ett trevligt och personligt bemötande. Ekonomisk - hållbart - miljövänligt.

 

Vad kan du själv göra?

Gör det du kan för att ta hand om offentliga utrymmen. Plocka skräp, plantera blommor eller laga något som är trasigt. Inspirera andra att göra samma sak!

Promenera, cykla eller åk med kollektivtrafik till jobbet eller skolan. Spara bilresorna till de tillfällen du verkligen behöver dem. Färre bilar bidrar till en tryggare och renare miljö!

Lär dig mer om vad man kan göra i händelse av en naturkatastrof. Finns det något ni kan göra i ditt bostadsområde för att vara mer förberedda vid eventuell översvämning, storm eller brand?

illustration Agenda 2030: ingen ska lämnas utanför