Arvode

Gode män, förvaltare och särskilt förordnade förmyndare är berättigade till arvode. Det betalas ut årligen efter att redovisning och redogörelse granskats av överförmyndarnämnden.

Beslut om arvode

Beslut om arvode och ersättning fattas av överförmyndarnämnden. I varje enskilt fall gör nämnden en bedömning av hur stora arbetsinsatser som krävts i det specifika ärendet. Ersättningen för samma huvudman kan variera över tid beroende på förändringar i huvudmannens situation. Överförmyndarnämnden strävar efter en rättvis och likformig bedömning och har därför riktlinjer för arvode och ersättning till stöd för beslutet. Överförmyndarnämndens riktlinjer är i många avsnitt baserade på Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) rekommendationer.

På sidan Redovisning av uppdraget på Nybro kommuns webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om arvode. Där hittar du även arvodesriktlinjerna i sin helhet.

Vem betalar?

Huvudregeln för arvode är att huvudmannen själv betalar arvode till ställföreträdaren. Om huvudmannens inkomster understiger 2,65 prisbasbelopp och om tillgångarna är mindre än 2 prisbasbelopp betalar kommunen arvodet till ställföreträdaren.

Ett ideellt uppdrag

Ett uppdrag som god man eller förvaltare är till stor del ett ideellt uppdrag. Man kan därför inte förvänta sig att få ett arvode som kan jämställas med lön och omfatta allt man har utfört för sin huvudman.